• Werkt door heel Nederland
  • CO-vrij geïnstalleerd
  • Snelle levering
Mijn order
Bel mij

Terugbelverzoek

Bel mij terug

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Met een warmtepomp kan jij je woning duurzaam verwarmen. Er zijn over het algemeen twee soorten warmtepompen: hybride en all-electric. Een hybride warmtepompsysteem is razend populair in deze tijd, omdat deze kan worden geïnstalleerd in bijna iedere woning. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met je huidige cv-ketel. Over het algemeen zorgt de warmtepomp voor al het verwarmingswater, maar als de warmtevraag te groot wordt voor de wamtepomp, schiet je cv-(combi)ketel te hulp om toch te zorgen voor voldoende warmwater. Dit kan weer worden gebruikt voor het sanitairverbruik zoals de douche. En het mooiste van een hybride systeem is dat je al gauw 60% kunt besparen op je gasverbruik!

De nieuwe standaard voor verwarmen

Volledig elektrisch!

In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kan je misschien gaan nadenken over een all-electric warmtepomp. En wat de naam al zegt is dat deze volledig op elekticiteit werkt en je geen cv-ketel meer nodig hebt in je woning, waardoor je nog meer energie kan besparen. Maar hoe wordt die natuurlijke-energie omgezet in warmte? Een warmtepomp gebruikt over het algemeen buitenlucht als bron en haalt hier de warmte uit. Dit doet hij door de opgezogen lucht langs leidingen met koudemiddel te halen. Het koudemiddel is altijd net iets kouder dan de buitentemperatuur, waardoor dit koudemiddel de warmte uit de buitentemperatuur opneemt. Het koudemiddel wordt vervolgens gecompresseerd in het buitendeel/binnendeel, afhankelijk van split- of monoblock-uitvoering, waardoor de temperatuur stijgt en zelfs zo warm wordt dat deze gebruikt kan worden voor de verwarming van jouw woning! 

De installatiewerkzaamheden

Als je bij Budgetketel jouw nieuwe warmtepomp samenstelt zal een InstallatiePartner deze komen installeren, de montage van je nieuwe warmtepompsysteem verloopt dan in veel gevallen hetzelfde. Tijdens de werkzaamheden zullen onze collega's de warmtepomp buitenunit monteren en het leidingwerk vormgeven rondom de woning zoals jij dit wenst bij het samenstellen van je offerte. Het leidingwerk zal naar de binnenunit lopen, deze wordt pas aan het eind van de werkzaamheden geplaatst zodat de woning het langste gebruik kan maken van de huidige verwarmingsinstallatie. Bij zowel de buitenunit als de binnenunit worden ook de elektrische voedingen gemonteerd en doorgetrokken naar de meterkast. Kortom, jouw nieuwe warmtepompinstallatie zal van A tot Z worden gebouwd naar jouw wensen. 

Stel jouw systeem samen!

Budgetketel heeft een nieuwe site ontwikkelt waarmee jezelf je eigen warmtepompinstallatie en cv-ketel kunt samenstellen. Bij het samenstellen van je eigen installatie krijg je de keuze om verschillende opties toe te voegen, waarbij je per optie een stap dichterbij je eigen ontwikkelde installatie komt. Als je alle stappen bent doorgelopen, zie je aan de rechterzijde een samenvatting van de door jouw samengestelde warmtepompinstallatie. Zodra je de offerte hebt aangevraagd, gaan wij direct aan de slag om deze voor jouw samen te stellen. Hierna volgt er een samengestelde offerte die je in je mail zult ontvangen. Als je er niet uitkomt of vragen hebt over de keuzeopties kun je altijd bellen naar 0800-500 60 50 om een van onze duurzame adviseurs te raadplegen.

Creëer je eigen toekomst

Wat betekent Coefficient of Performance (COP)?

De verhouding tussen de benodigde elektrische energie en de afgegeven warmte is het rendement van de warmtepomp, het COP. Dus om het duidelijk te maken: als uw warmtepomp 1kWh verbruikt om een maximum van 5kWh af te geven, heeft de warmtepomp een COP van 5. De andere 4 kWh wordt in dit geval uit de natuurlijke bron gehaald, de buitenlucht. Om een goede vergelijking te geven: een zuinige cv-ketel heeft een COP van 0,9. Dit laat dus goed zien hoe zuinig een warmtepomp werkt en waarom deze zorgen voor zoveel energiebesparing.

Wat is het verschil tussen een all-electric en hybride warmtepomp?

Het grootste verschil tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp is de samenwerking met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan je cv-ketel in tegenstelling tot een all-electric warmtepomp die gasvrij verwarmd, dus zonder cv-ketel. 

Waar staat 'A7/W35' voor?

Bij de specificaties van de warmtepompen staat vaak A7/W35. Dit is om het prestatieniveau aan te geven in vermogen of het COP. Bij A7/W35 betekent het dat het rendement/vermogen wordt gemeten bij een buitentemeperatuur (A) van 7°C en een watertemperatuur (W) van 35°C. Met dit meetinstrument kun je duidelijk verschillende warmtepompen vergelijken, om een duidelijke keuze te kunnen maken.

Kan ik subsidie ontvangen als ik investeer in een warmtepomp?

De aanschaf van een warmtepomp is een duurzame investering. De drempel voor een kwalitatief goede warmtepomp ligt hoog, maar door de rijksoverheid wordt deze verlaagd d.m.v. een ISDE-subsidie. De subsidie kan je aanvragen bij de website van de rijksoverheid.